BuitenBlog

Want buiten is niet binnen


Verhip 'n Velib

De Parijse Velib is niet helemaal zoals de witte fiets van de Provo's in de jaren 60 of als de witte fietsen in Park De Hoge Veluwe, want die zijn helemaal gratis. Bij de Velib is het eerste half uur gratis, daarna betaal je voor elk extra half uur steeds iets meer: eerst 1 euro per half uur, het volgende half uur kost 2 euro en daarna zijn de volgende halve uren a 4 euro. Zo willen ze voorkomen dat je de hele dag rondfietst op een Velib. Daar zijn de gewone fietsverhuurders voor. Het is de bedoeling dat je met de Velib korte stukken rijdt. Om de 300 meter is er een Velib-station met zo'n 20 slotpalen.

Hoe haal je de Velib los van het slot? Daarvoor koop je bij de terminal - een soort parkeermeter - met je creditcard een dag- (1 euro) of weekkaart (5 euro). Houd rekening met 150 euro borg. Vervolgens geef je op de terminal aan welke fiets je wilt gebruiken. Het slot ontgrendelt en je kunt de fiets van de paal halen.

'Heavy users' kunnen een jaarabonnement aanvragen voor 29 euro. Duurt wel 2 weken voor je je pasje hebt, maar daarna houd je je Velib-pasje gewoon boven de slotpaal om het slot te openen. Handig als je voor studie of werk een poos in Parijs moet zitten.


Ook op de fiets

Franse politie in topvorm

Disneyland op de bus

Niet wijzen!

Reacties zijn natuurlijk welkom via mail

Terug naar BuitenBlog